Avtonomnost učiteljev nekdaj in sedaj

Redna cena: 7.00€
Spletna cena: 6.30€
Avtonomnost učiteljev nekdaj in sedaj
1998

Tema knjige je javna šola, znotraj te pa kot ključno vprašanje kvaliteta opravljanja učiteljskega poklica, strokovnost in avtonomija, ki jo lahko učitelji dosežejo kljub stalnemu vpletanju politike in ekskluzivističnih svetovnih nazorov v delo šole. Tej temi avtorica sledi v začetke javne šole pri nas – v drugo polovico 18. stoletja. Analizira vzroke, načrte in pričakovanja, ki so se vezali na uvedbo javne šole in poklic osnovnošolskega učitelja, ki se
je šele v drugi polovici 19. stoletja ločil od opravljanja cerkovniške ali orglarske službe in postal samostojna profesija.

Avtoričino seciranje odnosv med učitelji in državo ter znotraj učiteljskega stanu samega pokaže, da je bilo državno pokroviteljstvo in nesporna avtoriteta države v našem prostoru zgodovinska stalnica in da to v marsičem velja še danes. Te razsežnosti v današnji javni šoli avtorica kritično pretresa in vrednoti v zaključnem poglavju, upoštevajoč relevantne vire in prakse sodobnih šolskih sistemov v evropskih državah in ZDA.

264 strani, mehka vezava
Format: 145 x 205
Področja:
ISBN: 961-6294-02-4