Spopad fundamentalizmov

Redna cena: 10.00€
Spletna cena: 9.00€
Spopad fundamentalizmov
Križarstvo, džihad in modernost
Prevod:
Jure Potokar
2002

Pisatelj, publicist, filmski in gledališki scenarist in eden urednikov znane britanske New Left Review v pričujočem delu združuje značilne prvine svojih dosedanjih del: zgodovino in religijo, literaturo in avtobiografijo, politične ocene in izkušnje ter analitična znanja ekspertov za Bližnji vzhod.

Njegova teza je, da v svetu po 11. septembru 2001 ne gre le za spopad s terorizmom, temveč za spopad dveh fundamentalizmov – islamskega antimodernizma in ameriškega imperializma, ki sta v agresivnih oblikah oba nevarna za sožitje v svetu. Alijev namen je na eni strani predstaviti razvoj in zgodovino islama ter njegov vpliv in današnje pojavne oblike v izbranih državah in deželah; zlasti Saudovi Arabiji, Egiptu, Indiji, Pakistanu, Kašmirju, Afganistanu, Iraku in Iranu. Obenem pa pomeni njegovo delo oris politične zgodovine in tako rekoč neposredne sodobnosti na področju Bližnjega in Srednjega vzhoda, pri čemer zlasti opozarja na vlogo izraelske države in vpletanja velesile ZDA, pa tudi drugih držav, v ta območja sveta in sedaj prisotne konflikte, predsodke in spopade.

Delo sklene intervju slovitega zgodovinarja Isaaca Deutscherja iz leta 1967, le nekaj dni pred njegovo smrtjo, ob izbruhu izraelsko-arabske vojne.

Delu je dodano obsežno imensko in stvarno kazalo.

Izvirni naslov: The clash of fundamentalisms
347 strani, mehka vezava
Format: 145 x 210
ISBN: 961-6294-43-1