Klasik Dežele južne rože

Razprodano!
Klasik Dežele južne rože
Prevod:
Maja Milčinski
2004

V pričujočem delu se predstavlja klasični avtor kitajske daoistične misli, Zhuang Zi (verj. 369-386 pr. n. št), ki velja ob Lie Ziju in Lao Ziju za najpomembnejšega predstavnika šole daoizma. Ta je sku­paj s konfucijanstvom osnova starokitajske religiozno-filozofske prakse.

Obe tradiciji si delita veliko idej o človeku, družbi, vladarju, Nebu in univerzumu, daoizem pa se odlikuje po bo­gastvu zgodb, prispodob in paradoksov, po iskanju drugačnih orodij na poti do Resnice in harmoničnega življenja. Mističnost je nujna spremljevalna značilnost daoizma in tudi Zhuang Zijevega dela.

V Zgodovinskih zapiskih iz leta 100 pr. n. št., ki so še najbolj zanesljiv biografski vir o Zhuang Ziju, med drugim piše: »Njegova literarna in dialektična izurjenost je bila takšna, da so bili najboljši učenjaki tiste dobe nesposobni zavrniti njegovo radikalno kritiko konfucijanske in mohistične šole«.

Zhuang Zijeve zgodbe »odzvanjajo in odsevajo naše življenjske situacije, prek njih vzpostavljamo svojo lastno avtonomijo posameznega trenutka, ki je dober, ne glede na to, kaj nas doleti«, sklene Maja Milčinski v spremni besedi.

Zhuang Zijevo delo je po literarni plati knjiga za sladokusce, po vsebinsko-sporočilni pa je eno ključnih del za spoznavanje kitajske filozofije in religijske tradicije.

Spremna beseda: Maja Milčinski
328 strani, mehka vezava
Področja:
ISBN: 961-6294-57-1