Nenavadno popotovanje profesorja Caritata

Redna cena: 9.00€
Akcijska cena:
5.00€
Nenavadno popotovanje profesorja Caritata
Prevod:
Jure Potokar
2004

Steven Lukes, tudi sam ugleden politični filozof in sociolog, je z zgodbo o popotovanjih profesorja razsvetljenstva Caritata naredil za politično teorijo isto kot Gaarderjev Zofijin svet za filozofijo. V filozofskem romanu, podnaslovljenem Komedija idej, je duhovito in barvito predstavil novejšo zgodovino zahodne politične filozofije in različne politične teorije in ideologije naše dobe.

Junak tega romana, napisanega v duhu Voltairovega Kandida ali Swiftovih Guliverjevih potovanj, Nicolas Cari­tat, začne svoje popotovanje z begom iz zapora v državi Militariji, kjer je bil obtožen širjenja optimizma. Pomaga mu gverilska skupina Vidna roka, ki ga pošlje na misijo: najti najboljši možni svet. Caritat obišče države, ki jih na naših zemljevidih ne boste našli: Utilitarijo, Komunitarijo, Proletarijo, Libertarijo in Egalitarijo; v spremstvu duhovnih sogo­vornikov, klasikov razsvetljenstva, Condorceta, Kanta, Huma, Rousseauja in drugih doživlja grenko izkustvo do fa­natizma prignanih udejanjanj političnih idej.

Na Caritatovi poti se tako srečamo ne le s ključnimi idejami razsvetljenskih mislecev, ampak tudi soočimo s koncepti sodobne demokracije, kot so svoboda, pravičnost, enakost, strpnost, solidarnost in druge.

Ta domiselni sprehod skozi sodobne idejne in socio-politične razprave sicer meri v prvi vrsti na (bodoče) huma­nistične izobražence, ki bodo v njem našli tudi nazorno sliko, kako se teoretske politične ideje, kot npr. iz dela Komunitarizem in individualizem, udejanjajo v praktičnem življenju modernih družb in držav, kot roman pa je pravzaprav brez omejitev publike.

Izvirni naslov: The Curious Enlightenment of Professor Caritat
Zbirka: / 3
271 strani, mehka vezava
ISBN: 961-6294-59-8