Revija Borec

Zgodovina revije in dinamika izhajanja

Borec, revija za zgodovino, antropologijo in književnost, je bila ustanovljena decembra 1948. Ustanovila jo je Zveza združenj borcev in udeležencev narodnoosvobodilnega boja Slovenije, prva številka pa je izšla leta 1949. Do danes je skupaj izšlo že več kot 700 številk revije. V svoji 65 letni zgodovini izhajanja je imela revija več izdajateljev, založbi Borec je sledila založba Mladika, od leta 1993 Publicistično društvo ZAK in od leta 2013 Založba Sophia. Revija se je postopno razvijala iz borčevskega glasila v strokovno, humanistično, meddisciplinarno in širšo družbeno kritično publikacijo, ki temelji na mednarodnem in medgeneracijskem sodelovanju.

Posamezni letnik revije zajema 9 številk, razporejenih v dveh do štirih zvezkih, od tega vsaj eden vključuje še prilogo (npr. zgoščenko z dokumentarnim filmom ali knjigo). Povprečni obseg letnika je do 650 strani, povprečni obseg posameznega zvezka pa je odvisen od števila izdanih zvezkov na leto (od 200 do 350 strani pri dveh ali od 150 do 200 strani pri štirih).

Prispevki v zvezkih so razdeljeni na štiri tematske sklope: Arhivi spomina, Horizonti zgodovine, Umetnost in stvarnost ter Odmevi in ocene. Revija izhaja s pomočjo projektne finančne podpore Javne agencije za knjigo RS ter stalnih naročnikov.

Naročanje na revijo

Naročniško obdobje traja eno leto in sicer od 1. aprila tekočega leta do 31. marca naslednjega leta. Na revijo se lahko naročite pri založbi, pri čemer sprejemamo samo pisna naročila. Naročilo lahko oddate preko:

  • - spletnega obrazca (izberite poljubni zvezek revije in v opombi označite, da želite postati naročnik revije),
  • - elektronske pošte ali
  • - pisno na naš naslov.

Pisno naročilo ima veljavo pogodbe in velja do preklica, ki ga prav tako sprejemamo samo v pisni obliki. V kolikor naročnino prekinete še pred razpošiljanjem prvega zvezka tekočega letnika, velja odpoved za tekoči letnik, sicer za naslednji letnik. Račun za letno naročnino pošiljamo ob zaključku letnika oz. najkasneje v mesecu pred začetkom novega naročniškega obdobja. Ob naročilu na revijo prejmete vse zvezke tekočega letnika, ne glede na datum oddaje naročila. Na revijo se lahko naročite za najmanj eno leto. V primeru spremembe izdajatelja revije se vsi obstoječi naročniki revije avtomatično prenesejo na novega izdajatelja ter so o spremembi izdajatelja samo pisno obveščeni.

Nakup posameznega zvezka revije

Posamezne zvezke revije lahko kupite v bolje založenih knjigarnah (velja za tekoči letnik) ali pa jih naročite pri naši založbi. Za nakup posameznega zvezka revije veljajo enaka določila kot pri nakupu knjig iz našega knjižnega programa (vsaj 10% spletni popust, poštnino zaračunavamo dodatno). Na zalogi imamo tudi omejeno število posameznih številk starejših letnikov revije.

Cenik in ugodnosti za naročnike

CENIK TEKOČEGA LETNIKA

- nakup posameznega rednega zvezka: 8 € (dodatni 10% spletni popust)
- nakup posameznega tematskega zvezka: 12 € (dodatni 10% spletni popust po preteku veljavnosti enotne cene knjige, to je po 6-mesecih od izida)
- letna naročnina za posameznike: 25 €
- letna naročnina za ustanove: 30 €

Letnik obsega 4 zvezke revije, od tega vsaj eden vključuje prilogo. Stroški pošiljanja so vključeni v ceno letne naročnine, izjema so stroški pošiljanja v tujino.

UGODNOSTI ZA STALNE NAROČNIKE PRI NAKUPU KNJIG IZ PROGRAMA ZALOŽBE:

- dodatni 10% naročniški popust na spletne cene knjig (ne velja za knjige mlajše od 6 mesecev, knjige v akciji, knjige v predprodaji ali knjige na ogledu), pri čemer kupce prosimo, naj nas na naročniški popust opozorijo
- občasni akcijski naročniški popust na izbrane naslove
- občasno knjižno darilo

UGODNOSTI ZA NOVE NAROČNIKE:

- pretekli letnik revije brezplačno ali
- knjižno darilo iz programa založbe v vrednosti do 20 EUR (pri tem so knjige mlajše od 6 mesecev izjema)

Kupec izbere ugodnosti ob naročilu na revijo, zvezke preteklega letnika ali izbrano knjigo pa pošljemo najkasneje skupaj s prvim naslednjim zvezkom tekočega letnika.

E-izdaje revije

Zvezki starejših letnikov so dostopni v elektronski obliki (PDF) na spletni strani revije (www.revija-borec.si) brezplačno, zvezki zadnjih dveh letnikov pa so dostopni v elektronski obliki na eni od spletnih knjigarn (npr. Biblos) in sicer s 6 mesečnim zamikom ter po nižjih cenah.

(Vir: SPP založbe)