Filozofska karta 20. stoletja

Redna cena: 16.30€
Spletna cena: 13.04€
Filozofska karta 20. stoletja
Tehnika in eksistenca
Prevod:
Aleksa Šušulič
2003

V pričujočem delu je avtorjev namen predstaviti sodobno filozofijo, tj. filozofijo 20. stoletja in njene ključne avtorje ter smeri, nefilozofom in tistim, ki šele vstopajo v svet filozofije. V ospredje je postavil odnos med človeško eksistenco in tehniko/znanostjo, ki se mu zdi usoden za družbo in posameznika, in ga predstavil skozi besedila, šole in avtorje, ki so tudi njega samega oblikovali kot filozofa. Kar se na prvi pogled kaže kot kratki šolski povzetki, je v resnici plod več desetletij raziskovanja in premišljevanja filozofskih tem.

Sklepna poglavja so zgrajena bolj po temah: umetnost in resnica ter umetnost in moderna tehnologija, etika in avtentičnost življenja, vrlina in skupnost, na koncu pa tema, s katero se Vattimo zadnja leta še posebej ukvarja: filozofija religije, sveto in Bog, pomen krščansko-filozofske tradicije in avtorjev, kot so Barth, Girard, Otto, Levinas, Pareyson.

Knjigi je dodano avtorsko kazalo in izbrana bibliografija v slovenskih prevodih. V svetu, v katerem usihajo tradicionalna prepričanja, narašča pa občutek izgubljenosti in negotovost ob novih izzivih tehnologije, raste tudi zanimanje za filozofijo. Pričujoča knjiga bo olajšala vstop na to področje, v njej pa bodo našli nove osvetlitve in problematizacije tudi bolj podučeni bralci.

Izvirni naslov: Tecnica ed esistenza
Spremna beseda: Marjan Šimenc
Zbirka: / 6
160 strani, mehka vezava
Format: 145 x 204 mm
Področja:
ISBN: 961-6294-63-6